Упознај своја професионална интересовања


Сазнај о професионалним областима и групама занимања - условима рада, карактеристичним занимањима, занимањима у систему средњег образовања итд.

Лична и друштвена брига о људима

Рад на пружању помоћи људима

Рад на пружању помоћи људима


У ову групу спадају занимања у којима се велики значај придаје бризи за добробит људи - помагање у решавању здравствених, социјалних, правних или психолошких проблема. Типични послови су: лечење, неговање, саветовање, васпитање, образовање, социјално збрињавање, правно заступање...

Шта је важно за рад?

Важно је сналажење са речима, саосећајност, спремност да се пружи помоћ, топлина, стрпљивост са људима, поверење, савесност, сталоженост.
За рад у области пружања помоћи људима важна је и спретност руку и прстију (на пример, физиотерапеут), а важно је и да није изражена преосетљивост на крв и телесне излучевине (мучнина, несвестица,...).

Услови рада

Ради се углавном у затвореном простору. Нека од занимања подразумевају интензиван говор, друга занимања се обављају уз коришћење медицинских инструмената и апарата. Рад у области пружања помоћи људима најчешће подразумева и рад у сменама, по потреби викендом и током празника.

Карактеристична занимања

Са трогодишњом школом:
Масер, Здравствени неговатељ

Са четворогодишњом школом:
Физиотерапеутски техничар, Гинеколошко - акушерска сестра / техничар, Лабораторијски техничар, Медицинска сестра - техничар, Медицинска сестра - васпитач, Педијатријска сестра - техничар, Стоматолошка сестра - техничар, Зубни техничар

Са високом школом струковних студија:
струковни васпитач за рад у предшколским установама, струковна медицинска сестра, струковни медицински радиолог, струковни нутрициониста дијететичар, струковни физиотерапеут, струковни радни терапеут, теолог, струковна медицинска сестра бабица,...

Са факултетом:
наставник, лекар, психолог, педагог, специјални педагог, социјални радник, андрагог, адвокат, дипломирани теолог, ...


Када кликнеш на линк десно појавиће се упитник који ће ти помоћи да процениш да ли ти је ова област занимљива. Резултат који ћеш добити је мера твоје личне процене.


Одабери групу занимања из менија испод како би се приказале опширније информације о њој:

Лична и друштвена брига о људима
Рад на пружању помоћи људима
Рад на пружању помоћи људима
Личне услуге
Личне услуге
Рад са биљкама и животињама
Рад са биљкама
Рад са биљкама
Рад са животињама
Рад са животињама
Одбрана, безбедност и заштита
Војска и полиција
Војска и полиција
Цивилна безбедност
Цивилна безбедност

Реализација: НСЗ у сарадњи са PBILD програмом УН

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Дизајн и реализација: Agencija Citlik и Crystalic design

Preuzmi PDF