Шта је важно за рад?
За рад у трговини, угоститељству и туризму важно је сналажење са речима и бројевима, љубазност, друштвеност, услужност, стрпљивост са људима.
Услови рада
Ради се углавном у затвореном простору. Неки послови подразумевају одлазак на терен, теренску продају, вођење туриста на путовања,... Продавци (трговци) раде претежно стојећи и у покрету, а повремено преносе и теже терете.
Карактеристична занимања:
Са трогодишњом школом:
(линкови се отварају у новом прозору)
Конобар, Кувар, Посластичар, Продавац - трговац
Са четворогодишњом школом:
(линкови се отварају у новом прозору)
Аранжер у трговини, Угоститељски техничар, Кулинарски техничар, Трговински техничар, Туристички техничар
Са високом школом струковних студија:
струковни економиста за туризам и угоститељство, струковни менаджер за гастрономију, струковни менаджер за хотелијерство, струковни менаджер за ресторатерство
Са факултетом:
дипломирани туризмолог