Шта је важно за рад?
Спретност руку и прстију, апстрактно мишљење, сналажење са бројевима, аналитичке способности, добра пажња и концентрација као и истраживачка радозналост, прецизност, педантност, промишљеност, креативност, самодисциплина, амбициозност, самосталност у раду, ...
Услови рада
Ради се углавном у затвореном простору, седећи или стојећи, уз употребу лабораторијских инструмената као и коришћење хемијских супстанци различитих својстава. Због могућности штетних испарења који могу угрозити здравље, понекад је неопходна употреба заштитне опреме, рукавица, наочара и маски. Нека занимања захтевају и повремени рад на терену.
Карактеристична занимања:
Са трогодишњом школом:
(линкови се отварају у новом прозору)
Израђивач хемијских производа, Пивар
Са четворогодишњом школом:
(линкови се отварају у новом прозору)
Фармацеутски техничар, Хемијски лаборант, Хемијско - технолошки техничар, Прехрамбени техничар, Санитарно-еколошки техничар, Техничар за биотехнологију, Техничар за индустријско - фармацеутску технологију, Техничар за козметичку технологију, Техничар за рециклажу, Техничар за заштиту животне средине, Виноградар - винар
Са високом школом струковних студија:
струковни инжењер фармацеутске, прехрамбене, хемијске технологије, струковни аналитичар заштите животне средине, струковни инжењер технологије воде
Са факултетом:
дипломирани фармацеут, дипломирани инжењер заштите животне средине, дипломирани инжењер пољопривреде - заштита биља, дипломирани инжењер технологије различитих усмерења као што су прехрамбено инжењерство, биотехнологија, хемијско инжењерство, фармацеутско инжењерство, инжењерство материјала, ...