Занимања


У образовном систему постоји велики број образовних профила / занимања. Напомињемо да су називи занимања и образовних профила понекад исти. У Конкурсу за упис у средњу школу, који издаје Министарство просвете и науке, наведени су образовни профили. Неки од њих су огледни. Услови се сваке школске године мењају, па зато обрати пажњу. Следе описи који ће ти помоћи да се боље информишеш. Напомињемо да је ово поједностављен начин поделе због лакшег коришћења водича.

Спретност руку и прстију Схватање односа у равни и простору Сналажење са бројевима Геологија, рударство, хидрометеорологија

Геолошки техничар за истраживање минералних сировина


Broj godina kolovanja: 4

Изучава и истражује различите минералне сировине. Помаже у прикупљању узорака стена, фосила, руда и бележи податке о њиховом географском положају. Узорке односи у лабораторију, где их чисти, прегледа и описује. Ако ради на нафтним бушотинама и у рудницима прати процес бушења или ископавања. Такође,може да ради у уредима где припрема нумеричке податке за даље анализе, исцртава таблице и профиле, црта и боји геолошке карте. Своје податке и анализе предаје геолозима, који их користе за решавање проблема. Рад на терену може подразумевати дуго ходање, стајање и изложеност лошим временским условима. У лабораторији ризик је рад с опасним хемикалијама. Често је изложен деловању буке, прашине, дима, непријатних мириса и великих температурних промена.


Погледај занимања која почињу словом: АБВГДЕЗИЈКЛМНОПРСТЋУФХЦЧШ

Погледај која се занимања налазе у следећим групама:

Лична и друштвена брига о људима
Рад на пружању помоћи људима
Рад на пружању помоћи људима
Личне услуге
Личне услуге
Рад са биљкама и животињама
Рад са биљкама
Рад са биљкама
Рад са животињама
Рад са животињама
Одбрана, безбедност и заштита
Војска и полиција
Војска и полиција
Цивилна безбедност
Цивилна безбедност

Реализација: НСЗ у сарадњи са PBILD програмом УН

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Дизајн и реализација: Agencija Citlik и Crystalic design

Preuzmi PDF