Upitnik - Tehnologija


Na ovoj strani je upitnik koji će ti pomoći da odrediš svoja profesionalna interesovanja.

Pojedinačni upitnici:  Rad na pružanju pomoći ljudima   Lične usluge   Trgovina, ugostiteljstvo i turizam   Ekonomija, pravo i administracija   Rad sa biljkama   Rad sa životinjama   Kultura i umetnost   Javno informisanje i mediji   Elektrotehnika   Mašinstvo   Građevinarstvo i arhitektura   Saobraćaj i telekomunikacije   Geologija, rudarstvo, hidrometeorologija   Hemija, farmacija, tehnologija   Industrijska proizvodnja   Odbrana, bezbednost i zaštita   Zanati 
Geologija, rudarstvo, hidrometeorologija

Geologija, rudarstvo, hidrometeorologija

U ovu grupu zanimanja spadaju poslovi laboratorijskog ispitivanja različitih svojstava tla, voda i stena, snimanja i obrađivanja terenskih i laboratorijskih podataka, izrađivanja geotehničkih proračuna i grafičke dokumentacije, rad na poboljšanju tla - podloge u cilju pripreme za izgradnju objekta. U ovu grupu poslova spadaju i poslovi ekploatacija ruda, održavanje mehanizacije i opreme, kao i poslovi merenja i osmatranja meteoroloških pojava, prikupljanje podataka o vodostaju, protoku, temperaturi vode.
Mogu da rade u rudnicima, građevinskim preduzećima, meteorološkim stanicama, hidrometeorološkim zavodima, aerodromima, lukama, hidroelektranama, komunalnim preduzećima (vodovod i kanalizacija).

Šta je važno za rad?

Sposobnost shvatanja mehaničkih odnosa, snalaženje sa brojevima, shvatanje odnosa u ravni i prostoru, istraživačka radoznalost, opreznost, preciznost. Za rudare je neophodna fizička snaga i opšta telesna spretnost i izdržljivost, dobar vid i sluh kao i snalaženje u prostoru. Poželjno je da su smireni, oprezni, otporni na stres, disciplinovani, sposobni za timski rad.

Uslovi rada

Radi se uglavnom u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, a moguć je i rad ispod površine zemlje. Geološki tehničari mogu ponekad dugo pešačiti ili planinariti u različitim vremenskim uslovima poput vetra, kiše ili velikih vrućina. Izloženi su delovanju stalne buke, prašine, dimova, neugodnih mirisa i velikih temperaturnih promena. U oblasti rudarstva česta je izloženost buci alata i mašina pa je neophodno nošenje čepića za uši i druge zaštitne opreme.

Karakteristična zanimanja:

Sa trogodišnjom školom:

(linkovi se otvaraju u novom prozoru)
Rukovalac mehanizacijom u površinskoj eksploataciji

Sa četvorogodišnjom školom:

Sa fakultetom:

diplomirani inženjer geologije (geolog mineralnih sirovina, geolog hidrogeologije, geolog geotehnike, geofizike, ...), diplomirani inženjer rudarstva (tehnolog površinske eksploatacije, tehnolog podzemne eksploatacije), diplomirani meteorolog, ...

Proceni u kojoj meri bi ti činilo zadovoljstvo da obavljaš sledeće poslove:
Svakoj aktivnosti daj ocenu od 1 do 5, kao u školi, pri čemu ocena 1 znači da ti ta aktivnost upošte ne bi pričinjavala zadovoljstvo, a ocena 5 da bi ti činila veoma veliko zadovoljstvo.
1.   Istraživati prirodne resurse (bogatstva)  
1

2

3

4

5
2.   Proučavati sastav zemljine kore  
1

2

3

4

5
3.   Prikupljati uzorke vode, stena, ruda  
1

2

3

4

5
4.   Proučavati fizičke osobine stena  
1

2

3

4

5
5.   Prikupljati i obrađivati terenske i laboratorijske podatke o tlu i na osnovu njih praviti proračune, analize i geološke karte  
1

2

3

4

5
6.   Ispitivati zagađenost životne sredine  
1

2

3

4

5
7.   Meriti nivo vodostaja reka  
1

2

3

4

5
8.   Pratiti vremenske uslove, količinu padavina, vlažnost i pritisak vazduha, brzinu vetra, kretanje oblačnosti  
1

2

3

4

5
9.   Učestvovati u procesu iskopavanja i eksploatacije ruda, stena i minerala  
1

2

3

4

5
10.   Raditi na naftnim bušotinama i izvorima gasa  
1

2

3

4

5

Napomena: Važno je da imaš u vidu da rezultat koji ćeš dobiti nije prava mera tvojih profesionalnih interesovanja, već tvoja lična procena.

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF