Upitnik - Kultura, umetnost i mediji


Na ovoj strani je upitnik koji će ti pomoći da odrediš svoja profesionalna interesovanja.

Pojedinačni upitnici:  Rad na pružanju pomoći ljudima   Lične usluge   Trgovina, ugostiteljstvo i turizam   Ekonomija, pravo i administracija   Rad sa biljkama   Rad sa životinjama   Kultura i umetnost   Javno informisanje i mediji   Elektrotehnika   Mašinstvo   Građevinarstvo i arhitektura   Saobraćaj i telekomunikacije   Geologija, rudarstvo, hidrometeorologija   Hemija, farmacija, tehnologija   Industrijska proizvodnja   Odbrana, bezbednost i zaštita   Zanati 
Kultura i umetnost

Kultura i umetnost

Uspešan rad u ovoj oblasti zahteva kreativnost. Osećanja i misli izražavaju se na različite načine: slikanjem, vajanjem, komponovanjem, sviranjem, glumom, plesom, rečju, ...
Poslovi se obavljaju u pozorištu, na televiziji, radiju, u filmskim kućama, u studijima, ateljeima, umetničkim i zanatskim radionicima itd.

Šta je važno za rad?

Za rad u ovoj oblasti važna je maštovitost, naklonost prema lepom, kreativnost, radoznalost, samodisciplina, samostalnost i samouverenost. Važno je i snalaženje sa rečima, bogat rečnik, lako usmeno i pismeno izražavanje, komunikativnost (književnost, ...), shvatanje odnosa u ravni i prostoru, spretnost ruku i prstiju (likovne umetnost i dizajn), fizička izdržljivost, dobra ravnoteža i usklađenost pokreta (balet, gluma).

Uslovi rada

Za rad u ovoj oblasti karakteristično je da ne postoji uobičajeno radno vreme. Radi se i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Rad u likovnim umetnostima često podrazumeva izloženost različitim bojama, lakovima i drugim hemikalijama.

Karakteristična zanimanja:

Sa četvorogodišnjom školom:

Sa visokom školom strukovnih studija:

dizajn za tekstil i odeću, dizajner grafike, dekoracija enterijera i aranžiranje, ...

Sa fakultetom:

slikar, vajar, dizajner, kompozitor, ...

Proceni u kojoj meri bi ti činilo zadovoljstvo da obavljaš sledeće poslove:
Svakoj aktivnosti daj ocenu od 1 do 5, kao u školi, pri čemu ocena 1 znači da ti ta aktivnost upošte ne bi pričinjavala zadovoljstvo, a ocena 5 da bi ti činila veoma veliko zadovoljstvo.
1.   Slikati, crtati  
1

2

3

4

5
2.   Likovno uređivati i ilustrovati knjige, časopise, plakate i druge reklamne materijale (kao što su šolja, bedž, kesa, letak)  
1

2

3

4

5
3.   Pripremati i nadgledati rad mašina za štampu, kontrolisati boje, postavljati materijal na kome se štampa (kao što su papir, tkanina, plastika)  
1

2

3

4

5
4.   Osmišljavati izgled tkanina, odeće, obuće, nakita, predmeta za svakodnevnu upotrebu (ambalaže, posuđa...)  
1

2

3

4

5
5.   Komponovati muziku  
1

2

3

4

5
6.   Svirati, pevati ili igrati pred publikom  
1

2

3

4

5
7.   Baviti se filmom ili pozorištem - režirati, glumiti, snimati  
1

2

3

4

5
8.   Pisati drame, priče, pesme  
1

2

3

4

5
9.   Praviti umetničke predmete od gline, kamena i metala  
1

2

3

4

5
10.   Otklanjati oštećenja i štititi umetnička dela od propadanja  
1

2

3

4

5

Napomena: Važno je da imaš u vidu da rezultat koji ćeš dobiti nije prava mera tvojih profesionalnih interesovanja, već tvoja lična procena.

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF