Upoznaj svoja profesionalna interesovanja


Saznaj o profesionalnim oblastima i grupama zanimanja - uslovima rada, karakterističnim zanimanjima, zanimanjima u sistemu srednjeg obrazovanja itd.

Tehnika

Elektrotehnika

Elektrotehnika


U ovu grupu spadaju razni poslovi projektovanja, proizvodnje i kontrole različitih električnih proizvoda. Postoji mogućnost specijalizacije za uža područja elektrotehnike kao što su računarska tehnika, enegetika, telekomunikacije, elektronika. Elektrotehničari mogu raditi na pripremanju tehničke dokumentacije, u pripremi i organizaciji proizvodnje i kontroli proizvoda.
Radi se u elektroindustriji, elektroprivredi, preduzećima za telekomunikaciju. Takođe, mogu raditi na prodaji električnih proizvoda, elektroopreme i elektromaterijala.

Šta je važno za rad?

Shvatanje načina rada mašina i uređaja, shvatanje odnosa u ravni i prostoru, shvatanje mehaničkih odnosa, sposobnost tehničkog i analitičkog rešavanja problema, snalaženja u novim situacijama, spretnost ruku i prstiju, dobar vid, preciznost, savesnost i odgovornost. Za savladavanje školskog programa važno je i snalaženje sa brojevima.

Uslovi rada

Radi se u zatvorenim prostorijama, sedeći, uz čestu upotrebu računara ili na terenu. Na terenu se posao obavlja pod različitim vremenskim uslovima i zahteva veliku pokretljivost i izdržljivost zbog rada u prinudnim položajima tela. Rad na terenu, takođe, podrazumeva i putovanja, a katkada je moguć i rad noću, najčešće u obliku dežurstva, produženi rad zbog hitne intervencije.

Karakteristična zanimanja

Sa trogodišnjom školom:
Autoelektričar, Elektroinstalater, Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje, Elektromonter mreža i postrojenja

Sa četvorogodišnjom školom:
Administrator računarskih mreža, Aviotehničar za elektronsku opremu vazduhoplova, Elektrotehničar energetike, Elektrotehničar multimedija, Elektrotehničar procesnog upravljanja, Elektrotehničar računara, Elektrotehničar telekomunikacija, Elektrotehničar za elektroniku

Sa visokom školom strukovnih studija:
različiti odseci na visokim elektrotehničkim školama strukovnih studija (energetika, telekomunikacije, računarska tehnika, audio i video tehnologije, ...)

Sa fakultetom:
diplomirani inženjer elektrotehnike različitih usmerenja (računarska tehnika i informatika, elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije, ...)


Kada klikneš na link desno pojaviće se upitnik koji će ti pomoći da proceniš da li ti je ova oblast zanimljiva. Rezultat koji ćeš dobiti je mera tvoje lične procene.


Odaberi grupu zanimanja iz menija ispod kako bi se prikazale opširnije informacije o njoj:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF