Zanimanja


U obrazovnom sistemu postoji veliki broj obrazovnih profila / zanimanja. Napominjemo da su nazivi zanimanja i obrazovnih profila ponekad isti. U Konkursu za upis u srednju školu, koji izdaje Ministarstvo prosvete i nauke, navedeni su obrazovni profili. Neki od njih su ogledni. Uslovi se svake školske godine menjaju, pa zato obrati pažnju. Slede opisi koji će ti pomoći da se bolje informišeš. Napominjemo da je ovo pojednostavljen način podele zbog lakšeg korišćenja vodiča.

Civilna bezbednost

Tehničar obezbeđenja

Civilna bezbednost Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru Snalaženje sa rečima

Broj godina školovanja: 4
Posao tehničara obezbeđenja je da čuva objekte i pokretnu imovinu. Ovaj veoma odgovoran posao obavlja se po svim vremenskim uslovima i noću, a u radu se, između ostalog, koristi oružje. Prilikom izbora ovog zanimanja obavezno je pohađanje vatrogasnog kursa. Pored ovih, tehničar obezbeđenja može obavljati i druge poslove, kao što je recimo upućivanje stranke na mesto gde može obaviti posao zbog kog posećuje određenu instituciju. Potrebna su osnovna znanja iz oblasti administracije i poznavanje rada na računaru. Osoba koja se bavi ovim poslom treba da ima dobro telesno zdravlje, odlično čulo vida i sluha i normalno razvijen govorni aparat. Važno je i da bude prisebna, snalažljiva i sa osećanjem odgovornosti.

Tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost

Civilna bezbednost Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Obučen je da u skladu sa savremenim standardima u vazdušnom saobraćaju sprečava sve oblike ugrožavanja bezbednosti putnika i stvari, da sprečava terorističke napade i umanjenje eventualne posledice. da vrši nadzor nad objektima i instalacijama aerodroma. Upućen je u prepoznavanje opasnih materijala, otkrivanje maskiranog oružja , pri pregledu savremenim uređajima, i raznih okolnosti koje mogu biti opasne po bezbednost. Budući da je za ovo zanimanje posebno važna fizička spremnost, pohađa se nastava specijalnog fizičkog vaspitanja prilagođenog zanimanju. Stiču se i znanja iz psihologije ličnosti što omogućava lakše uočavanje potencijalnih terorista. Mere zaštite na radu su stroge jer se može doći u kontakt sa opasnim materijama. Radi u službama bezbednosti na aerodromu.

Tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje

Civilna bezbednost Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Radi u kriznim situacijama. Posao je u skladu sa svim međunarodnim standardima u vazdušnom saobraćaju. Zadatak mu je da spašava, evakuiše putnike i posade aviona u slučaju opasnosti i da pruža prvu pomoć. Radi u svim sektorima koji se bave protivpožarnom zaštitom na aerodromu. Posao je izuzetno zahtevan kako u pogledu znanja tako i u pogledu fizičke i psihičke spremnosti i izdržljivosti.

Tehničar za bezbednost saobraćaja

Civilna bezbednost Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Prati odvijanje saobraćaja kako bi se odvijao prema propisanima pravilima. Cilj je sprečavanje saobraćajnih prekršaja i posledica kao što su nezgode i nesreće. Vrši uviđaje saobraćajnih nezgoda. Procenjuje štetu na motornim vozilima. Sprovodi unutrašnju kontrolu u drumskom saobraćaju. Organizuje proces obuke i kontrole u auto školama. Učestvuje u projektovanju saobraćajne signalizacije. Radi na postavljanju i održavanju saobraćajne signalizacije.

Tehničar zaštite od požara

Civilna bezbednost Spretnost ruku i prstiju

Broj godina školovanja: 4
Tehničari zaštite od požara (vatrogasci) štite ljude i imovinu ugrožene požarom. Pored gašenja požara, vatrogasci istovremeno mogu spasavati ljude i pružati prvu pomoć, provetravati prostorije zahvaćene dimom, iznositi stvari iz prostorija zahvaćenih požarom i obavljati niz drugih poslova. Osim što spasavaju ljude i imovinu, vatrogasci pomažu i u drugim opasnostima, kao što su poplave, olujno nevreme, saobraćajne, ekološke i druge nezgode, nesreće i katastrofe.


Pogledaj zanimanja koja počinju slovom: ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZŠĆČ

Pogledaj koja se zanimanja nalaze u sledećim grupama:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF