Zanimanja


U obrazovnom sistemu postoji veliki broj obrazovnih profila / zanimanja. Napominjemo da su nazivi zanimanja i obrazovnih profila ponekad isti. U Konkursu za upis u srednju školu, koji izdaje Ministarstvo prosvete i nauke, navedeni su obrazovni profili. Neki od njih su ogledni. Uslovi se svake školske godine menjaju, pa zato obrati pažnju. Slede opisi koji će ti pomoći da se bolje informišeš. Napominjemo da je ovo pojednostavljen način podele zbog lakšeg korišćenja vodiča.

Lične usluge

Frizer muški i ženski

Lične usluge Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 3
Frizer pruža usluge usmerene na negu kose. Posao frizera uključuje pranje, šišanje, estetsko oblikovanje kose žena i muškaraca. Frizer boji kosu izbeljuje je ili nijansira, fenira, uvija ili ispravlja. Prilikom bojenja kose ili izvlačenja pramenova priprema hemikalije, nanosi ih na kosu, određuje vreme njihovog delovanja, ispira kosu i na nju nanosi zaštitne preparate. Muški frizer pored brige o kosi, šiša i brije bradu, oblikuje brkove. Frizeri rade u zatvorenoj prostoriji, stojeći, tako da je poželjno da su u dobroj fizičkoj kondiciji. Treba da imaju i razvijen smisao za estetiku. Problem na radnom mestu mogu predstavljati snažni mirisi usled rada sa hemikalijama.

Kozmetički tehničar

Lične usluge Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Snalaženje sa rečima

Broj godina školovanja: 4
Kozmetički tehničar obavlja stručne tretmane kože lica, tela, kose i noktiju. Cilj je nega i ulepšavanje, a ponekad i terapija po savetu lekara dermatologa. U svom poslu služi se različitim aparatima i uređajima za kozmetičku obradu kože, masažerima, lupama za pregled lica i vrata, aparatima za epilaciju, lampama. Kozmetičar čisti kožu lica i tela, što je temelj kozmetičkog rada i nege. Tretmani mogu uključivati i uklanjanje suvišnih dlačica, bora, strija i sitnih ožiljaka (uz pomoć lasera), kao i mnoge druge savremene kozmetičke metode. Rade u čistoj radnoj sredini, obično u smenama od 8 sati.

Manikir i pedikir

Lične usluge Snalaženje sa ljudima Spretnost ruku i prstiju Snalaženje sa rečima

Broj godina školovanja: 3
Manikir se bavi negom ruku i noktiju. Obavlja masažu (ručnu i pomoću aparata), stavlja pakovanja, seče i oblikuje nokte i zanoktica. Takođe ukrašava i nadograđuje nokte. Koristi sterilizator, kadice za potapanje ruku, lampe za brzo sušenje, makazice, klešta, turpije, različite preparate, parafin, kreme, skidače laka, učvršćivače, lepkove za veštačke nokte, razne šablone i ukrase. Radi u zatvornom prostoru, u sedećem položaju. Pedikir neguje i ulepšava stopala i nokte na nogama. Takođe, povremeno rešava manje medicinske probleme poput uraslih noktiju i zadebljanja kože za koje nije potrebna intervencija hirurga. Zato je, važno da ume da proceni da li određen problem iziskuje lekarsku intervenciju. U svom radu, koristi različit alat koji uključuje makazice, klješta za sečenje noktiju, turpije, nožiće, specijalne vrste kamena za stopala, četkice, kao i posude za uranjanje stopala. Osim alata, za rad pedikira neophodan je i sterilizator kao i antiseptička sredstva, razne kupke, kreme, vata i lakovi za nokte. Najčešće radi sedeći u pognutom položaju. Zadužen je za održavanje svog pribora.

Scenski masker i vlasuljar

Lične usluge Spretnost ruku i prstiju Shvatanje odnosa u ravni i prostoru

Broj godina školovanja: 4
Scenski masker i vlasuljar je stručnjak osposobljen za izradu scenskih maski i šminke. Bavi se izradom, oblikovanjem i održavanjem perika i umetaka, kao i pravljenjem scenskih frizura za pozorišnu scenu i snimanje filmova. Takođe radi na za televiziju. Poželjno je da ima smisla za umetnost kako bi scensku šminku i frizure prilagodio potrebama snimanja. Potrebno je da je ima smisla za rad sa ljudima.


Pogledaj zanimanja koja počinju slovom: ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVZŠĆČ

Pogledaj koja se zanimanja nalaze u sledećim grupama:

Lična i društvena briga o ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Rad na pružanju pomoći ljudima
Lične usluge
Lične usluge
Rad sa biljkama i životinjama
Rad sa biljkama
Rad sa biljkama
Rad sa životinjama
Rad sa životinjama
Kultura, umetnost i mediji
Kultura i umetnost
Kultura i umetnost
Javno informisanje i mediji
Javno informisanje i mediji
Odbrana, bezbednost i zaštita
Vojska i policija
Vojska i policija
Civilna bezbednost
Civilna bezbednost

Realizacija: NSZ u saradnji sa PBILD programom UN

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Dizajn i realizacija: Agencija Citlik i Crystalic design

Preuzmi PDF