Упознај своја професионална интересовања


Сазнај о професионалним областима и групама занимања - условима рада, карактеристичним занимањима, занимањима у систему средњег образовања итд.

Култура, уметност и медији

Култура и уметност

Култура и уметност


Успешан рад у овој области захтева креативност. Осећања и мисли изражавају се на различите начине: сликањем, вајањем, компоновањем, свирањем, глумом, плесом, речју,...
Послови се обављају у позоришту, на телевизији, радију, у филмским кућама, у студијима, атељеима, уметничким и занатским радионицима итд.

Шта је важно за рад?

За рад у овој области важна је маштовитост, наклоност према лепом, креативност, радозналост, самодисциплина, самосталност и самоувереност. Важно је и сналажење са речима, богат речник, лако усмено и писмено изражавање, комуникативност (књижевност,...) , схватање односа у равни и простору, спретност руку и прстију (ликовне уметност и дизајн) , физичка издржљивост, добра равнотежа и усклађеност покрета (балет, глума).

Услови рада

За рад у овој области карактеристично је да не постоји уобичајено радно време. Ради се и на отвореном и у затвореном простору. Рад у ликовним уметностима често подразумева изложеност различитим бојама, лаковима и другим хемикалијама.


Када кликнеш на линк десно појавиће се упитник који ће ти помоћи да процениш да ли ти је ова област занимљива. Резултат који ћеш добити је мера твоје личне процене.


Одабери групу занимања из менија испод како би се приказале опширније информације о њој:

Лична и друштвена брига о људима
Рад на пружању помоћи људима
Рад на пружању помоћи људима
Личне услуге
Личне услуге
Рад са биљкама и животињама
Рад са биљкама
Рад са биљкама
Рад са животињама
Рад са животињама
Одбрана, безбедност и заштита
Војска и полиција
Војска и полиција
Цивилна безбедност
Цивилна безбедност

Реализација: НСЗ у сарадњи са PBILD програмом УН

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Дизајн и реализација: Agencija Citlik и Crystalic design

Preuzmi PDF