Занимања


У образовном систему постоји велики број образовних профила / занимања. Напомињемо да су називи занимања и образовних профила понекад исти. У Конкурсу за упис у средњу школу, који издаје Министарство просвете и науке, наведени су образовни профили. Неки од њих су огледни. Услови се сваке школске године мењају, па зато обрати пажњу. Следе описи који ће ти помоћи да се боље информишеш. Напомињемо да је ово поједностављен начин поделе због лакшег коришћења водича.

Личне услуге

Фризер мушки и женски

Личне услуге Сналажење са људима Спретност руку и прстију Схватање односа у равни и простору

Број година школовања: 3
Фризер пружа услуге усмерене на негу косе. Посао фризера укључује прање, шишање, естетско обликовање косе жена и мушкараца. Фризер боји косу избељује је или нијансира, фенира, увија или исправља. Приликом бојења косе или извлачења праменова припрема хемикалије, наноси их на косу, одређује време њиховог деловања, испира косу и на њу наноси заштитне препарате. Мушки фризер поред бриге о коси, шиша и брије браду, обликује бркове. Фризери раде у затвореној просторији, стојећи, тако да је пожељно да су у доброј физичкој кондицији. Треба да имају и развијен смисао за естетику. Проблем на радном месту могу представљати снажни мириси услед рада са хемикалијама.

Козметички техничар

Личне услуге Сналажење са људима Спретност руку и прстију Сналажење са речима

Број година школовања: 4
Козметички техничар обавља стручне третмане коже лица, тела, косе и ноктију. Циљ је нега и улепшавање, а понекад и терапија по савету лекара дерматолога. У свом послу служи се различитим апаратима и уређајима за козметичку обраду коже, масажерима, лупама за преглед лица и врата, апаратима за епилацију, лампама. Козметичар чисти кожу лица и тела, што је темељ козметичког рада и неге. Третмани могу укључивати и уклањање сувишних длачица, бора, стрија и ситних ожиљака (уз помоћ ласера), као и многе друге савремене козметичке методе. Раде у чистој радној средини, обично у сменама од 8 сати.

Маникир и педикир

Личне услуге Сналажење са људима Спретност руку и прстију Сналажење са речима

Број година школовања: 3
Маникир се бави негом руку и ноктију. Обавља масажу (ручну и помоћу апарата), ставља паковања, сече и обликује нокте и заноктица. Такође украшава и надограђује нокте. Користи стерилизатор, кадице за потапање руку, лампе за брзо сушење, маказице, клешта, турпије, различите препарате, парафин, креме, скидаче лака, учвршћиваче, лепкове за вештачке нокте, разне шаблоне и украсе. Ради у затворном простору, у седећем положају. Педикир негује и улепшава стопала и нокте на ногама. Такође, повремено решава мање медицинске проблеме попут ураслих ноктију и задебљања коже за које није потребна интервенција хирурга. Зато је, важно да уме да процени да ли одређен проблем изискује лекарску интервенцију. У свом раду, користи различит алат који укључује маказице, кљешта за сечење ноктију, турпије, ножиће, специјалне врсте камена за стопала, четкице, као и посуде за урањање стопала. Осим алата, за рад педикира неопходан је и стерилизатор као и антисептичка средства, разне купке, креме, вата и лакови за нокте. Најчешће ради седећи у погнутом положају. Задужен је за одржавање свог прибора.

Сценски маскер и власуљар

Личне услуге Спретност руку и прстију Схватање односа у равни и простору

Број година школовања: 4
Сценски маскер и власуљар је стручњак оспособљен за израду сценских маски и шминке. Бави се израдом, обликовањем и одржавањем перика и уметака, као и прављењем сценских фризура за позоришну сцену и снимање филмова. Такође ради на за телевизију. Пожељно је да има смисла за уметност како би сценску шминку и фризуре прилагодио потребама снимања. Потребно је да је има смисла за рад са људима.


Погледај занимања која почињу словом: АБВГДЕЗИЈКЛМНОПРСТЋУФХЦЧШ

Погледај која се занимања налазе у следећим групама:

Лична и друштвена брига о људима
Рад на пружању помоћи људима
Рад на пружању помоћи људима
Личне услуге
Личне услуге
Рад са биљкама и животињама
Рад са биљкама
Рад са биљкама
Рад са животињама
Рад са животињама
Одбрана, безбедност и заштита
Војска и полиција
Војска и полиција
Цивилна безбедност
Цивилна безбедност

Реализација: НСЗ у сарадњи са PBILD програмом УН

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Дизајн и реализација: Agencija Citlik и Crystalic design

Preuzmi PDF