Занимања


У образовном систему постоји велики број образовних профила / занимања. Напомињемо да су називи занимања и образовних профила понекад исти. У Конкурсу за упис у средњу школу, који издаје Министарство просвете и науке, наведени су образовни профили. Неки од њих су огледни. Услови се сваке школске године мењају, па зато обрати пажњу. Следе описи који ће ти помоћи да се боље информишеш. Напомињемо да је ово поједностављен начин поделе због лакшег коришћења водича.

Јавно информисање и медији

Дизајнер звука

Јавно информисање и медији Култура и уметност Спретност руку и прстију Схватање начина рада машина и уређаја

Број година школовања: 4
Уз знања и алате из разних мултимедијалних области (филм, ТВ, радио, позориште, рачунари, интернет,...) дизајнери звука могу самостално да снимају, уобличавају, "миксују" и аранжирају музичке прилоге за потребе различитих медија, а могу и да компонују мање музичке облике. Дизајнери звука могу да обављају послове музичког продуцента, музичког сарадника, тонског сниматеља, тонског сниматеља музике, микромана, композитора кратких форми за радио, телевизију и друге медије. Радно време је прилагођено потребама посла.

Електротехничар мултимедија

Електротехника Јавно информисање и медији Спретност руку и прстију Схватање односа у равни и простору Сналажење са бројевима

Број година школовања: 4
Одржава дигиталне и аналогне аудио и видео уређаје (камере, камкордере, ТВ пријемнике и мониторе, аудио и видео плејере и др.) Ради у радио и ТВ центрима и студијима (рад са камером, контрола светла, тонска режија итд.) Поставља и одржава интерне, сателитске и кабловске телевизије и обавља послове провајдерских кућа за пружање различитих телекомуникационих услуга. Примењује савремене софтверске мултимедијалне алате у аудио и видео продукцији, маркетингу (оглашавање, рекламе) графичком и WEB дизајну, техничкој подршци за мултимедијалне презентације у електронским и штампаним медијима. Обавља и послове у области видео надзора, електронске контроле и обезбеђења у индустрији, саобраћају, медицини... Ради у затвореном и вештачки осветљеном простору, углавном седећи.

Фотограф

Јавно информисање и медији Култура и уметност Сналажење са људима Схватање односа у равни и простору Сналажење са речима

Број година школовања: 4
Фотографише и обрађује црно - беле и фотоматеријале у боји. Користи традиционалну и савремену технологију. Обавља цео процес од фотографисања, до израде фотографије. Познаје различите типове апарата и њихове могућности укључујући и објективе и осталу потребну опрему. Код дигиталне фотографије фотограф на рачунару може да мења боју, димензије, контраст и сл. Фотографије може да користи при изради различитих производа, књига, постера, огласних паноа, рекламног материјала (мајице, беџеви и сл). Зависно од намене, фотограф осмишљава услове фотографисања. По потреби ради у тиму (светло, реквизити, стајлинг...). Може се специјализовати за портрете, документарну фотографију, модну фотографију итд. Радни услови зависе од места на коме је запослен. Кад фотографише, може бити и у затвореном студију и на отвореном простору. Развијање филма и израда традиционалне фотографије обавља се у затвореним мрачним коморама.

Музички сарадник

Јавно информисање и медији Култура и уметност Сналажење са људима Спретност руку и прстију Сналажење са речима

Број година школовања: 4
Звање музичког сарадника (музички сарадник - теоретичар или музички сарадник - етномузиколог) стиче се избором теоретског смера у средњим музичким школама. Музички сарадник може радити у припреми музичке подлоге за рекламе, филмове, радио и ТВ емисије. Сарађује са музичким уредником; саветује уреднике или режисере при избору музике која највише одговара њиховом делу или замисли. Може радити и у предшколским установама као стручни сарадник - током школовања стиче знања о дириговању и дечјем оркестру.

Техничар дизајна графике

Јавно информисање и медији Култура и уметност Схватање односа у равни и простору

Број година школовања: 4
Ликовно уређује књиге, часописе, брошуре, плакате, рекламне материјале и сл. према потребама и захтевима клијената. Осмишљава визуелни идентитет фирме: дизајнира заштини знак (логотип), коверте, меморандум и сл. Предмети или знакови које дизајнира су привлачни, уочљиви и препознатљиви. Осим одговарајућих компјутерских програма (графички програми, припрема за штампу), током школовања учи цртање и сликање - овај образовни профил је у понуди средњих школа за дизајн и уметничких школа. Може радити у штампаријама, фирмама, електронским медијима и сл. или самостално.


Погледај занимања која почињу словом: АБВГДЕЗИЈКЛМНОПРСТЋУФХЦЧШ

Погледај која се занимања налазе у следећим групама:

Лична и друштвена брига о људима
Рад на пружању помоћи људима
Рад на пружању помоћи људима
Личне услуге
Личне услуге
Рад са биљкама и животињама
Рад са биљкама
Рад са биљкама
Рад са животињама
Рад са животињама
Одбрана, безбедност и заштита
Војска и полиција
Војска и полиција
Цивилна безбедност
Цивилна безбедност

Реализација: НСЗ у сарадњи са PBILD програмом УН

Ministarstvo rada i socijalne politike Srbija     PBILD            

Copyright © NSZ. All rights reserved. | Дизајн и реализација: Agencija Citlik и Crystalic design

Preuzmi PDF