У образовном систему постоји велики број образовних профила / занимања. Напомињемо да су називи занимања и образовних профила понекад исти. У Конкурсу за упис у средњу школу, који издаје Министарство просвете и науке, наведени су образовни профили. Неки од њих су огледни. Услови се сваке школске године мењају, па зато обрати пажњу. Следе описи који ће ти помоћи да се боље информишеш. Напомињемо да је ово поједностављен начин поделе због лакшег коришћења водича.
Припрема све врсте топлих и хладних јела. Врши избор и припрему намирница, одређује начин припремања (кување, печење, пржење, и друго), као и сервирање јела. На основу прописа и захтева угоститељског објекта у коме ради, кувар саставља јеловнике, наручује намирнице и преузима наручену робу, складишти је и чува од кварења. Ради углавном у затвореним просторијама у којима је повишена температура и ваздух засићен паром. Ради претежно стојећи и у покрету, уз стално ангажовање руку. Стицањем дипломе четвртог степена, добија се звање кулинарског техничара и могућност напредовања до главног кувара, као и шира проходност за наставак студија. Кувари могу наставити студије искључиво на високим хотелијерским школама струковних студија.
![]() |
Рад на пружању помоћи људима |
![]() |
Личне услуге |
![]() |
Трговина, угоститељство и туризам |
![]() |
Економија, право и администрација |
![]() |
Рад са биљкама |
![]() |
Рад са животињама |
![]() |
Култура и уметност |
![]() |
Јавно информисање и медији |
![]() |
Геологија, рударство, хидрометеорологија |
![]() |
Хемија, фармација, технологија |
![]() |
Индустријска производња |
![]() |
Војска и полиција |
![]() |
Цивилна безбедност |